Geplaatst op: 20 mei 2020

Terug in de tijd met Theijssen Mode

‘’Theijssen Mode bestaat al meer dan 60 jaar en gaat heel lang terug in de tijd. Mijn overgrootvader heeft in de textiel gezeten en is toen net na de oorlog met mijn opa begonnen met het verkopen van goederen. Met een transportfiets werd er textiel verkocht op de boerderijen in en rond Doetinchem. Ze verkochten onder andere handdoeken, beddengoed, overalls, keukengerei en nog veel meer. Jaren later ging Wim, mijn opa, alleen op de motor met een zijspan naar de boerderijen met nog meer textiel. In de jaren ’50 kocht mijn opa dan eindelijk zijn eerste auto, op die manier kon hij nog meer mensen bezoeken. In de jaren ’60 hadden mijn opa en oma een winkel in de Mozartlaan in Doetinchem geopend met een uitgebreid assortiment aan artikelen in een toen jonge buurt, ze verkochten boven- en onderkleding maar ook fournituren en breiwol. Naast dat ze een winkel hadden stonden ze ook nog op een aantal markten waaronder Doetinchem, Didam en Elten, ze hadden het toen al aardig druk.

Helaas is mijn opa een jaar later op jonge leeftijd overleden, toen heeft mijn vader de zaak moeten runnen. In die tijd stonden ze op wel 6 markten in één week! Mijn vader is samen met mijn oma en zijn vrouw met de markten doorgegaan, ook heeft hij in 1982 een andere winkel in Doetinchem geopend met kleding. De winkel zat op de hoek van de Kennedylaan/Weustenstraat en hebben ze 20 jaar lang gerund. Later hebben mijn vrouw en ik de winkel overgenomen. Mijn vrouw stond in de winkel en ik stond op 6 verschillende markten in de week. 16 jaar lang hebben we de winkel gerund totdat de woningbouwvereniging in 2017 andere plannen had met het pand, waardoor we in 2017 helaas moesten sluiten. Sindsdien staan we nog wekelijks op 6 markten en gaan we sinds een aantal jaren ook met de collectie langs verschillende verzorgingscentra in de achterhoek.

Ik zelf ben in 1995 na mijn middelbare school zelfstandig op de markt begonnen. De markthandel zit in onze genen. Vanaf mijn 12e heb ik in de weekenden en vakanties op de markt geholpen, zodoende heb ik nooit een andere baan gehad.

De bijzondere weersinvloeden kunnen veel impact hebben op de markt. Ik heb weleens helemaal alleen op een vrijdagmarkt met huurkramen gestaan toen het sneeuwde, ik heb toen nog een broek verkocht aan een vrouw die ondanks het weer toch de markt trotseerde. Vervolgens moest ik nog naar huis, dat was een terugreis van 20 km lang en door de gladheid deed ik er wel 2 uur over.

De meeste klanten zijn trouw en komen voor onze goede kledingservice. Zo krijg je bij ons de mogelijkheid om te pinnen, ruilen en kun je door binnen twee weken de kleding terug te brengen, eventueel je geld terug krijgen. Ook komt het wel eens voor dat klanten kleding mee moeten nemen voor hun moeder, deze laat ik dan achteraf betalen als de artikelen goed zijn. De klanten zorgen ervoor dat ik mijn beroep kan uitoefenen en mijn gezin kan onderhouden, voor wat hoort wat. De voornamelijk wat oudere klanten zijn blij dat ze in hun eigen dorp of stad kleding kunnen kopen, omdat ze bijvoorbeeld slecht ter been zijn of niks kunnen vinden in de stad of op internet. Onze kleding is van goede kwaliteit, het is betaalbaar en de pasvorm is geschikt voor de wat oudere vrouw. ‘’, aldus Stephan.

 

Deel op Facebook Verstuur per mail