Gepofte aardappel met zure room

Heerlijke gepofte aardappelen van de barbecue met daarop zure room met knoflook en bieslook. Is het geen weer voor barbecue? Geen zorgen! Dit kan ook gewoon met een oven of magnetron! 

Ingrediënten
4 grote vastkokende aardappels
2 eetl olijfolie
Zeezout
Zwarte peper

Saus:
125 ml zure room
Verse bieslook en/of peterselie
2 teentjes knoflook
Peper en zout

Bereiding
Voordat je de aardappels echt gaat poffen kun je ze ook een beetje voorgaren. Dit scheelt namelijk in de bereidingstijd. Boen de aardappels goed schoon en doe ze in een grote (magnetron bestendige) schaal met deksel en voeg 2 eetl water toe. Zet ze ongeveer 5 min in de magnetron op 700 watt. Als je ze niet doet voorgaren dan is de bereidingstijd ongeveer 20 min langer.

Prik met een vork een paar gaatjes in de aardappel en leg ze op een stuk aluminiumfolie. Besprenkel ze met een beetje olijfolie en bestrooi royaal met zeezout en wat zwarte peper. Vouw de folie dicht en leg ze ongeveer 20 min tot 30 min op de barbecue. Maak ondertussen de saus; hak de bieslook en peterselie fijn en meng ¾ deel door de zure room. Pers de teentjes knoflook uit en roer deze er ook door. Breng de saus op smaak met een beetje peper en zout.

Haal de aardappel voorzichtig uit de folie en maak met een mes een inkeping in het midden. Pulk met een vork een beetje aardappel los. Schep de saus er over en bestrooi met de overgebleven bieslook en peterselie.

In de magnetron:
Boen de aardappelen onder de kraan goed schoon en prik er met een vork rondom een paar gaatjes in. Leg ze op een bord. Zet de magnetron op 750 watt. Reken voor 1 grote aardappel 8 minuten en voor iedere aardappel meer, 2 minuten erbij.
Wikkel dan de aardappelen per stuk in een stuk aluminiumfolie en laat ze 10 minuten rusten en nagaren.

In de oven:
Boen de aardappelen onder de kraan goed schoon en prik er met een vork rondom een paar gaatjes in. Wikkel iedere aardappel in een stuk aluminiumfolie, sluit niet helemaal. Druppel er een beetje olijfolie over en wat zout en peper. Pof ze in 45-60 minuten op 200 graden. Je kunt door met een vork te prikken even controleren of je aardappel gaar is.

Bron: https://www.leukerecepten.nl/recepten/gepofte-aardappel-met-zure-room/ + https://www.vandaagwatanders.nl/gepofte-aardappel-met-zure-room/

Deel op Facebook Verstuur per mail